Sport Ju-jutsu (tävlingsträning)

Vi erbjuder för tillfället inte sport-jujutsu. Är du intresserad av det rekommenderar vi antingen att du hör av dig till Shindo i Mölndal, eller kommer till oss och testar BJJ som har likheter med mattdelen av sport-jujutsu.

Ju-jutsu är en utmärkt träningsform som passar så gott som alla, flickor och pojkar, kvinnor och män. Att träna ju-jutsu ger styrka, kondition, balans och kroppskontroll, samt en reportoar av självförsvarstekniker och skyddsreflexer. Alla tränar tillsammans och var och en kan sätta egna, individuella mål med träningen – du behöver med andra ord inte vara atlet för att träna självförsvar.

Bakgrund

Ju-jutsu är i grunden en gammal japansk självförsvarskonst med rötter från samurajernas tid och ännu äldre. Det finns ett antal olika varianter av ju-jutsu runt om i världen. Vissa former är mer inriktade mot tävling och andra mot självförsvar.

Tävlingsträning

Tävlingsträningen är en lite tuffare, snabbare och mer varierad variant av ju-jutsu. Den passar dig som är intresserad av att tävla i ju-jutsu, eller som bara är ute efter en större fysisk utmaning och kanske ta din ju-jutsu till nästa nivå. Tävlingsträningen är öppen för barn och vuxna, och kan med fördel tränas jämsides med Ju-jutsu Kai.

Tävlingsträningen är ganska varierad, med tekniker i tre olika delar: i del ett tränar vi stående slag- och sparktekniker (med semi-kontakt), i del två tränar vi olika kast och nedtagningar, och i del tre tränar vi olika typer av golv- och brottningstekniker, blandat med lås och strypningar.

Vi lär oss bli tekniskt duktiga samtidigt som vi tränar upp vår fysiska och mentala styrka till en nivå som krävs för att kunna tävla nationellt och internationellt.

Det finns flera varianter av tävlingsformer och -stilar inom ju-jutsu. Den stil vi tränar på klubben heter Dynamix Sport Ju-jutsu. Det är en stil inriktad på ju-jutsu som tävlingsidrott och syftar till att förbereda för tävling enligt JJEU/JJIF regelverk för stående kamp (Ju-jutsu Fighting).

För att få träna Sport Ju-jutsu och få sparras är Gi (träningsdräkt), tandskydd, samt hand- och benskydd obligatoriska. Dessa finns att köpa och beställa via vår klubbshop.

Om tävlingar

Vi har inget tvång och inga krav på att man skall tävla om man vill träna Sport Ju-jutsu, det viktiga är att träningen är kul och givande, och att vi har roligt tillsammans. Tävlingsträningen ser vi som en möjlighet att fördjupa och fokusera mer på sin ju-jutsuträning för de som är intresserade.

Klubbens policy är att tävlingsdeltagande skall vara en positiv upplevelse, och att den som tävlar för klubben skall vara tillräckligt förberedd både mentalt och fysiskt för att kunna tävla tryggt och säkert. För den som vill börja tävla (både barn och vuxna) sker alltid en individuell bedömning efter diskussion med tränarna och i klubbens styrelse om när det kan vara lämpligt att prova att delta i en tävling.

Göteborgs Ju-Jutsuklubb anordnar emellanåt småtävlingar och har även anordnat den internationella tävlingen Goteborg Open. Vi har flera duktiga utövare i Sport Ju-jutsu och klubben har tidigare tagit hem både SM- och EM-medaljer.

Klubben är flitig deltagare på tävlingar inom WestFight, ett tävlingssamarbete mellan flera olika klubbar i framför allt Västra Sverige. Några av våra ledare deltar också aktivt i WestFights arbete med att utveckla trygga och stabila tävlingsformer och arrangemang för barn och ungdomar.