Historik

Göteborgs Ju-jutsuklubb är en av Göteborgs största ju-jutsuklubbar. Klubben startades 1976 på Sågatan i Majorna. 1988 flyttade klubben till Klippans industriområde på grund av ombyggnad i den tidigare lokalen. Efter ett par år där växte klubben ur lokalerna vid Klippan och flyttade 1993 till vår nuvarande lokalen på Fjärde Långgatan, ca 100 m från Masthuggstorget. Här har vi trivts utmärkt sedan dess!

Tävlingsverksamhet

Klubben har en lång historia med tävlingsverksamhet. Klubben har tidigare arrangerat tävlingen Goteborg Open, med barn och ungdomar från både Sverige och våra grannländer.  Med ojämna mellanrum arrangerar klubben också tävlingen Big Glenn Open, en liten tävling, med det uttryckliga målet att samla in pengar till välgörande ändamål. Senast tävlingen arrangerades var våren 2015 och vi samlade då in ca 3400 kr till Läkare utan gränser.

Flera av våra medlemmar har varit aktiva på elitnivå, med bland annat VM-medaljer i Ju-jutsu Duo i bagaget.

Klubbmärket

Varför har vi valt att ha bambu på klubbmärket? Bambu är för östasiatisk konst och symbolik en betydelsefull växt. Dess ”tomma hjärta” symboliserar anspråklöshet, dess städsegröna tillstånd symboliserar oföränderlighet och dess spänstiga växtsätt symboliserar hög ålder. När bitar av bambu läggs på elden exploderar de med en högljud knall och jagar bort onda demoner. En bambukvist är ett attribut till barmhärtighetens gudinna, den milda kuan-yin.

I tuschmåleriet är därför bambu ett omtyckt motiv. Bambustråets leder har ofta fått föreställa steg på vägen till högre insikt. I Japan är knoppande bambu en symbol för evig ungdom och obändig styrka.